Zanimljivosti

10 prozirnih životinja za koje je teško vjerovati da stvarno postoje

Autor:  | 

Pogledajte samo ove životinje, iako ćete se morati približiti malo bliže. Zašto? Jer one su nevidljive! Pa ok, moždai nisu potpuno, ali one su transparentne.

Želite li znati zašto većina životinja prikazanih u nastavku su stanovnici mora? Odgovor se krije u samopreživljavanju. Kao što je istaknuo američki znanstvenik Sönke Johnsen, “gotovo sve životinje otvorenog Oceana moraju se na neki način zaštititi, bilo zubima, otrovima, brzinom, malim veličinama ili imaju neki stupanj nevidljivosti.”

Zdrava i Sretna uvodi vas u nevidljivi svijet životinja.

#1 Leptir staklenih krila

transparent-animals-015

Greta Oto (leptir staklenih krila) je leptir malih zrcala.Transparentnost krila rezultira iz kombinacije tri svojstva: Prvo, iz niske apsorpcije vidljivog svjetla od strane materijala koji čine njegova krila, drugi: iz niske raspršenje svjetlosti koja prolazi kroz krila i konačno, iz niske refleksije svjetlosnog udara na površinu krila. Odrasli leptiri staklenih krila prevale veliku udaljenost tijekom selidbe, a mogu se pronaći na području Meksika do Venezuele.

#2 Transparentna lignja

transparent-animals-2-5731db7fc60f1__605

Ovo je prozirna lignja iz roda (Ancistrocheirus lesueurii). Njeno transparentno tijelo prekriveno je pigmentnim točkicama punjenih stanicama, a ispod očiju su bioluminiscentni organi. Oni se mogu naći u  tropskim i suptropskim morima, često na dubinama između 200-1000 metara.

#3 Prozirna Surgeonfish

transparent-animals-16-5731db94b77d1__605

Ova prozirna riba je iz roda Surgeonfish. One su u širokom rasponu voda, uključujući i one oko Novog Zelanda. Vjerovali ili ne, to je ista vrsta ribe kao Dora iz animiranog filma “U potrazi za  Nemom“! One mogu narasti do 30 cm duljine, a popularne su kao akvarijske ribe.

# 4 Prozirni Faraon Mrav

transparent-animals-016

Mrav Faraon (Monomorium pharaonis) je mali (2 mm) žut ili svijetlo smeđ, gotovo prozirni mrav, zloglasan po tome što je veliki neugodni nametnik,  posebice u bolnicama. Faraon mrav, čiji su počeci nepoznati, sada je stanovnik u gotovo svakom dijelu svijeta, uključujući i Europu, Ameriku, Australiju i jugoistočnu Aziju.

#5 Buba s oklopom kornjače

transparent-animals-013

Buba s oklopom kornjače, nije sasvim prozirna, ali ona ima oklop koji je gotovo nevidljiv. Svrha prozirne vanjske ljuske je prevariti potencijalne predatore, kada otkrije oznake na svojim leđima koji djeluju kao upozorenje. Ova fascinantna životinja dolazi u mnogo različitih sorti, a dizajn pod svojom jasnom školjkom, može biti različit i lijep.

#6 Macropinna Microstoma

transparent-animals-6-5731db8678f92__605

Macropinna microstoma je jedina vrsta ribe u rodu Macropinna, pripadnosti Opisthoproctidae, barreleye obitelji. Poznata je po vrlo neobičnoj transparentnosti, kupola koja je ispunjena tekućinom je na glavi, kroz koji se može vidjeti leće njezinih očiju. M. microstoma je poznata znanosti još od 1939. godine, ali nisu poznate fotografije do 2004.

#7 Europska jegulja

transparent-animals-014  

Europska jegulja promijeni svoje boje nekoliko puta tijekom svog života. One su transparentne prije pojavljivanja smećkasto-žute boje na bokovima i trbuhu. Nakon 5-20 godina u svježoj ili bočatoj vodi, jegulje postaju spolno zrele, njihove oči rastu, njihovi bokovi postaju srebrni, a trbusi bijele boje. U ovoj fazi, jegulje su poznate kao “srebrne jegulje.”

#8 hobotnica

transparent-animals-1-5731db7e3c937__605

Ova mlada hobotnica široka je samo 2 cm, a njeni unutarnji organi mogu se vidjeti kroz transparentno tijelo. Ova je viđena u noći u dubokoj vodi obale Tahiti. Narančaste točke na pipcima mijenjaju boju, a koriste se za maskiranje

#9 Prozirna žaba (Hyperolius Leucotaenius)

transparent-animals-12-5731db902c05d__605

Hyperolius leucotaenius je vrsta žaba u obitelji Hyperoliidae. To je endem Demokratskoj Republici Kongo. U jednom trenutku se smatra da je izumrla, no, 2011. godine Hyperolius leucotaenius je pronađena i snimljena na obalama rijeke Elile.

#10 Prozirni leptir

transparent-animals-02-5877907226277__605

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...