Lekcije iz života

12 razloga zašto parovi koji putuju zajedno imaju stabilnije veze

Autor:  | 

1.       Putovanja testiraju osnovne nekompatibilnosti: kako vodiš svoje financije, kako se nosiš sa stresom, novim situacijama i slobodnim vremenom.

Putovanje u paru reći će ti većinu onoga što moraš znati o svojoj vezi. Ono što vidiš na putu, vidjet ćeš danas sutra i u kući: kako tvoj partner troši novac, kako želi provoditi slobodno vrijeme, kako reagira na stres.

2.       Putovanja testiraju kako reagirate jedno na drugo.

Jedno od vas je umorno, drugo želi provesti zanimljivo popodne. Jedno od vas želi ostati u stanu svaku večer, drugo želi izaći van. Jedno želi štedjeti, drugo ne želi gledati na svaku kunu. Ove stvari se možda doimaju male i beznačajne, ali zapravo pokazuju nečiju kompatibilnost. Kroz njih možeš vidjeti koliko ste slični u važnim stvarima, ali i koliko ste spremni na kompromise kada je potrebno.

3.       Kada provodite više vremena skupa, možeš vidjeti da li to pozitivno ili negativno utječe na vašu vezu.

Očuvanje vlastitog prostora i svoje slobode iznimno je važno za rast veze. No, ako to eliminirate na neko vrijeme, lako ćete uočiti da li ste jedno za drugo.  Najlakši i najbrži način da to otkrijete je promatranje međusobnih reakcija kada ste skupa duže vrijeme. Postajete li snažniji ili vas to uništava? To vam pokazuje kako ta osoba utječe na vas te da li biste mogli provesti ostatak života s istom.

4.       Morate brinuti jedno o drugome.

Kada putujete, osobito negdje daleko, možete očekivati svašta. Netko će biti bolestan, netko će biti natečen od leta, netko će izgubiti novčanik i pogubiti se. Ovakve stvari su ne samo suđene, one su gotovo zajamčene. Kada se nađete u tim situacijama, zapravo imate priliku pokazati jedno drugome koliko vam je stalo te da li vas prisustvo te osobe tada dodatno živcira ili vam olakšava stvari.

5.       Razvijate mentalitet koji govori „nas dvoje protiv svih“.

Kada se doslovno nađete sami u nekom nepoznatom gradu ili državi, počnete razmišljati kao team. Imate zajednički cilj i svrhu. Više niste samo vi u pitanju.

6.       Ljudska bića se prvenstveno povezuju u situacijama kada moraju vjerovati jedno drugome. Takvih je situacija na putovanjima napretek.

Putovanje u drugu zemlju ili neki daleki grad, zahtjeva iznimno povjerenje u osobu s kojom putujete. Morate vjerovati da će biti tu za vas, da će paziti na vas, brinuti se o vama, pomoći vam u snalaženju i pregovorima. Što se češće nađete u ovakvim situacijama, vaša povezanost raste.

7.       Ljudi se povezuju i u situacijama u kojima jedno drugom idu na živce.

Na putovanjima takvih situacija ne nedostaje.

8.       Vidjet ćeš bolje partnerovu mračnu stranu i shvatiti možeš li se s njom nositi ili ne

Kada tek počinješ izlaziti s nekim, daješ sve od sebe kako bi se predstavila u najboljem svijetlu. Pokušavaš prodati jednu verziju sebe, ali kao i svi drugi, tvoja je osobnost slojevita. Kada izađemo iz vlastite zone udobnosti, vrlo često se nađemo na rubu i u situacijama u kojima nemamo kontrolu nad stvarima. Tada zapravo možemo vidjeti kako se ponaša naš partner kada je anksiozan, umoran, živčan i tako dalje. Ukratko, možeš vidjeti njegovu mračnu stranu kada se ne događa ništa loše i kada je ponašanje koje prakticira njegova  stvarna slika i prilika.

9.       Zahvaljujući posebnim, zabavnim i fascinantnim iskustvima, rastete skupa.

Kada doživite različite stvari zajedno, između vas se formira povezanost koju samo vi razumijete. To produbljuje vašu vezu na način na koji to vaša uobičajena zajednička rutina nikada ne bi mogla.

10.   Ako ne živite skupa, to će ti pokazati da li ti se zaista sviđa.

Jednostavno rečeno, kada si s nekim non stop, postat će ti kristalno jasno da li ti se sviđa. Brojni psiholozi s razlogom preporučuje da učinite nek e od ovih stvari prije nego se odvažite na zajedničke ozbiljnije korake. Nakon putovanja, veze  s razlogom često završavaju ili rastu.

11.   Naučite kako se zajedno zabavljati.

Ili, kao što je često slučaj, naučiš kako se tvoj partner voli zabavljati.

12.   Vraćate se sa osjećajem ugode, čak i uspjeha, znajući da možete zajedno raditi izazovne stvari i preživjeti, a možda čak i napredovati.

Kada se vratiš s putovanja, bit će ti jasnije jeste li ti i tvoj partner jedno za drugo. Često ćeš se naći kako razmišljaš: „Ako smo mogli to zajedno, možemo sve.“ Bez obzira na izazove, putovanja pomažu da stvorite prve zajedničke predivne uspomene. Povezuju vas na način koji nije usporediv s ničim. Kada putuješ sama, ideš u potragu za samom sobom. Kada putujete zajedno, otkrivate jedno drugo.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...