Lekcije iz života

Kćeri koja je prerano izgubila svog oca; dopusti si pronaći vlastiti mir

Autor:  | 

Očevi su na poseban način povezani sa svojim kćerkama.

Jednoj djevojčici, tata predstavlja prvog muškarca kojeg će ikada voljeti. On je prvi muškarac koji će je uhvatiti kada  pada. Prvi koji će obrisati njezine suze od boli ili straha. Prvi koji će joj reći koliko je lijepa i posebna. On postavlja kriterije za sve druge muškarce koji će jednom ući u njezin život. Možda misliš da je „tata“ nevidljiva pojava. No, jednog dana, shvatiš da to baš i nije tako. I tog dana, stajat ćeš uz njega, reći mu koliko ga voliš i da ćeš biti u redu. Stajat ćeš pored njega dok ispušta zadnji dah i tada shvatiti da ….Ne, nećeš biti u redu.

U narednim danima, tjednima i mjesecima, tvoje srce nezamislivo će boljeti. Bol koju si možda nekad osjetila radi slomljenog srca u ljubavi, nemjerljiva je s ovom koju osjećaš zbog njegove smrti. Bit ćeš ljuta, toliko ljuta da ćeš se od bijesa tresti. Plakat ćeš dok ti oči ne nateknu, nos ne krene curiti, plakat ćeš jedva dišući.

I onda ćeš plakati još malo. Nestat će tvoj apetiti, a kile će opadati brže no što ćeš kupovati novu odjeću.  Možda ćeš se vratiti starim navikama kako bi otupila ovu bol i kako bi uspjela prespavati barem jednu noć. San neće dolaziti na oči. Okretat ćeš se satima u krevetu, gledajući stare video snimke i slike samo kako bi čula njegov glas, vidjela njegov osmijeh.

Jednog ćeš dana hodati u trgovini i ugledati nekog tko liči na tvog tatu. Tvoje će srce htjeti iskočiti iz grudi. Na jedan trenutak, zaboravit ćeš da nije tu, a nakon toga nastupit će nezamisliva bol.

Ponekad ćeš ga nazvati na mobitel, ali nakon prvog zvuka ugasiti ga jer znaš da zvoni uzalud. Neće se javiti. Kako bi se osjećala normalno, odlazit ćeš na njegova mjesta, vozit ćeš njegov auto satima, slušati njegovu glazbu. Čak ćeš i njegovu kolonjsku vodu pošpricati po svom jastuku. Ništa neće pomoći. Vrištat ćeš od boli, plakati dok se ne razboliš, preklinjati Boga da ga vrati.

Ljudi će te pokušati utješiti govoreći “prave” riječi, ali takve ne postoje. U tim trenucima naučit ćeš da neki ljudima kojima vjeruješ i koje smatraš prijateljima, zapravo, ne zaslužuju tvoje povjerenje.  Oni misle da rade najbolje i zaista rade. Rade ono što je najbolje za njih, a tebi prepuštaju ostatke kojima bi se trebala zadovoljiti.

Budi oprezna i pazi kome dopuštaš da u tim osjetljivim mjesecima uđe u tvoje srce. Osjećaj ugode ili ljubavi je lijep, ali i zavaravajući. Nitko ne može zamijeniti tvog tatu, to je jednostavno nemoguće.

Molim te ne dopusti da ti itko slomi srce nakon što si izgubila jednog roditelja. Bolje budi oprezna nego slomljena prije nego tvoje rane zacijele. Kažu da tugovanje ima svoje faze. No, tuga ne zna za faze.

Uništava tvoj svijet, ruši sve pred sobom, a nakon nekoliko sati vraća se kako bi sve ponovila. Voljela bih kada bih ti mogla reći da će jednog dana sve to biti lakše, da  ćeš se probuditi i osjetiti kao nekad, potpuno. Ali ne mogu. Poželjet ćeš, ponekad, da te nema i ne zato jer mrziš život, nego zato jer želiš očajnički vidjeti svog tatu ponovo. Iako voliš bliske ljude, odgurivat ćeš ih od sebe.

Pomisao da nekoga toliko voliš i da te osobe više nema, uništava tvoje srce i tvoj razum. Normalno je da bi radije bila sama nego osjećala svu tu bol. Uzmi si vremena za samoću ako ti je potrebna, ali nemoj nestati. Nekome je stalo do tebe, netko brine za tebe.

Ponekad nećeš moći ustati iz kreveta. Ponekad ti neće biti do smijeha. Sve je to normalno. Nitko ti ne može reći kako bi se trebala osjećati ili nositi s ovom tugom. A ako to ipak netko pokuša, razbij mu nos.

Jedno od najtežih iskustava bit će slavljenje blagdana bez tvog tate. Dane koji bi trebali biti sretni, nećeš moći preživjeti bez suza i misleći kako bi on trebao biti tu. Jednog dana kada odlučiš pronaći muškarca na kojeg bi se ponosio i tvoj tata, morat ćeš hodati do oltara bez njega. On neće biti uz tebe, da te preda, da u svojim rukama drži svoje unuke, da ti da svoje roditeljske savjete kada tvoji tinejdžeri polude.

Svaki dan, svaki trenutak, čak i onda kada ćeš biti sretna, nedostajat će ti tvoj tata. U nekim trenucima ćeš se lijepo provoditi i zatim poželjeti da je tu. Ako je tvoj tata bio nalik mojem, zaslužuje da ti nedostaje. Teško je nastaviti živjeti kad je tvoj prijatelj, najveći fan i zaštitnik otišao.

No, ne zaboravi da si ti njegova i da njegov DNA kola tvojim venama. Uvijek će ti nedostajati i uvijek ćeš željeti da je tu. Uzmi si vremena za sve svoje emocije, neka ti nedostaje. Nisi sama. Nisi jedina koja se osjeća izgubljeno.

Nisi luda ako se osjećaš nepotpuno. Dopusti si pronaći vlastiti mir. Ne zaboravi da te volio čisto, bezuvjetno i beskrajno. Prigrli takvu ljubav i nastavi je dijeliti s drugima. Neka ona bude njegova ostavština tebi.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...