Lekcije iz života

10 stvari koje otac nauči kada ima snažne kćeri

Autor:  | 

1.       Otac nauči kako slušati.

Naučio sam cijeniti ljepotu i moć ženinog glasa. Kao kada moja kćer glasno progovara kada ugleda nepravdu učinjenu jednoj ženi. Njezin bijes je pokreće. Učio sam. Svjedočio sam kako se glas mojih kćerki utišava, čak i od mene. Ponekad bi se toliko stišao, da je bilo prebolno gledati to. Ponekad bi uzvratile. No, zašto bi uopće trebale uzvraćati? Glas žene mora se čuti.

2.       Otac nauči da njegove kćerke ne trebaju muškarca koji će ih spasiti.

Život je priredio mnoge izazove mojim kćerkama i ja nikada nisam mogao stajati sa strane, gledati ih kako pate. Oduvijek sam želio prići im i biti njihov super heroj koji će ih spasiti. No, ne bi mi to dopuštale. Postajale su sve snažnije. Kada je jedna od kćerki dobila sinove, često se osjećala zarobljena. Vidio sam tada, da u svojoj situaciji pronalazi nešto duboko, smisleno. Nije trebala tatu, nije trebala nijednog muškarca da je spasi.

3.       Otac nauči da te odlučnost može odvesti do svakog cilja.

Kada kćer želi nešto napraviti, to će se i dogoditi. Tako je moja pokćerka završila fakultet, prethodno dobila stipendiju, a na kraju ju je čekao i posao. No, osim toga, htjela je biti i dobra mama i supruga. Nije imala dovoljno vremena za sve, no ono što je postigla vlastitom odlučnošču, inspiriralo me da i sam napravim puno više.

4.       Otac nauči da se strasti pretvaraju u stvarnost.

Jedna od mojih kćerki izgarala je od želje da pomogne mladim djevojkama. Htjela ih je ohrabriti. Ohrabriti da se suoče sa svim izazovima i teškim situacijama, da se bore za ono što je ispravno ili da barem isto pokušaju. Htjela je da se ponose svojim vrlinama. Imala je san, veliki san, znala je kako to napraviti. Pokrenula je jedan skup na kojem se svake godine dječaci i djevojčice oblače u srednjovjekovne likove i glume u dvodnevnoj predstavi kroz koju i sami uče o hrabrosti.

5.       Otac nauči kako preboljeti gubitak.

Kada su sve moje kćerke bile zajedno, uključujući i snahe, život je bio poput dana na plaži. No, jednog dana, jedne od njih više nije bilo. Smrt je pokucala na vrata. Moja bol je bila preduboka. Nije imala kraja. S vremenom sam postao sposoban primijetiti proljeće u životima mojih drugih kćerki. S vremenom su se prilagodile situaciji, a zajedno s njima i ja i započeli smo svoje živote ispočetka. Nije bilo isto, ali to je bio život.

6.       Otac nauči da njegova kćer zna stvari koje on ne zna.

Naučio sam da ako one nešto naslućuju, moram ih poslušati. Jedino ako ne želim dodatnu brigu i gnjavažu za vratom. Intuicija mojih kćerki i moje supruge mogla me spasiti bezbroj problema. Samo da sam ih poslušao. I moja vlastita intuicija se ponekad pokazala kao točna, no bez njih, ja sam bio poput broda bez kormilara. Moje su me kćeri naučile kako da bolje čitam ljude. I znale su da mi je ta vještina potrebna.

7.       Otac nauči da i stari psi mogu naučiti nove trikove.

Moje su kćeri htjele bolji život. Htjele su iza sebe ostaviti stare i beskorisne tradicije. Kada mi je jedna kćer rekla da se ponekad naljuti na vlastitu djecu poput mene, ustuknuo sam. No, kada sam vidio koliko se trudi promijeniti taj pristup, razbiti taj začarani krug, osjetio sam nadu. Možda očevi mogu i dalje rasti i biti bolji od svoje prošlosti.

8.       Otac nauči da tuđe dijete možeš voljeti kao vlastito.

Naučio sam da smo svi obitelj i da svi trebamo ljubav. I imao sam priliku vidjeti nesebičnu ljubav. Naime, kada je naša kćer preminula, ostavila je dvoje male djece. U tom periodu, u naš je život ušla druga kćer koja je i sama pretrpjela tragične gubitke. No, prihvatila je tu djecu kao svoju i brinula o njima. Njeno je srce naraslo i svi smo bili dio toga. Ljubav, zaista, nema granica. Upoznao sam dimenzije ljubavi za koje nisam ni znao da postoje.

9.       Otac spozna radost davanja.

Vidio sam svoje kćerke kako daju, daju, bez prestanka. No, kroz to davanje postale su snažnije. I ja sam postao snažniji i svi oni koji su primali od njih. Moje su kćeri proširile moj pogled na svijet, probudile me. Naučile su me da mogu dati puno više od materijalnih stvari i posla. Mogu biti poput njih i dati više vremena.

10.   Otac nauči kako biti bolji čovjek.

Naučio sam da je život bolji s partnerom, obitelji i ostalima. Da, vidio sam kako moje kćerke rade nevjerojatne stvari. Nisu trebale muškarca koji će im reći što da rade. No, htjele su svoju radost podijeliti sa svima jednako. Život proveden s obitelji i prijateljima je život vrijedan življenja. A ja sam danas bolji čovjek zbog mojih snažnih kćerki.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...