Budi sretna

Zašto se bojiš same sebe kada ti je svijet pružen na dlanu?

Autor:  | 

Život u strahu, ljudima je sasvim normalan. Svi se mi bojimo nečega. Bilo da se radi o visinama ili možda emocijama. Strah te onemogućava da živiš život punim plućima. No, sve što želiš u životu, nalazi se s druge strane straha.

Ne oklijevaj si pružiti priliku da budeš sve ono što možeš biti. Svi ovi strahovi javljaju se nekima od nas, ali svi imamo jedan zajednički strah: strah od nas samih. Djeca se ničega ne boje, mi im odrasli ulijevamo strah kojeg oni nose tijekom odrastanja.

Sama si sebi najgori neprijatelji. Znaš to i zato se i bojiš. Kako možeš biti svoj najgori neprijatelj kada za sebe uvijek želiš najbolje? Nije li sve ono što svjesno radiš u životu uvijek za tvoje dobro? Ključna riječ je „svjesno“. Ono što ti tvoj um govori podsvjesno, obično nije pod tvojom kontrolom, a utječe na tvoje ciljeve.

Bojiš se jer je tvoj način razmišljanja uvjetovan kulturnim, psihološkim i društvenim faktorima. Cijeli život strahuješ od tuđeg mišljenja i tuđih komentara. Odricala si se vlastite vrijednost dan za danom i činilo ti se da si bespomoćna po tom pitanju.

No, ti si kapetan svog broda. Ti donosiš odluke. Život nije natjecanje u popularnosti. U pitanju su tvoje odluke, tvoji izbori, a ne tuđi. Mnogi su već čuli ovakve izjave, no svi smo mi na neki način pod utjecajem tuđeg mišljenja. Kako bi drugačije objasnila društvene norme? Tvoj strah od drugih, narušava tvoju istinsku prirodu koja se želi iskazati u punom svjetlu. Ali ti ne činiš po tom pitanju ništa.

Što ti govori tvoja intuicija?

Ne postoji ravna staza kojom bismo trebali koračati. Tvoj najveći strah ne bi trebao biti neuspjeh, nego uspjeh u potpuno krivim stvarima. Stoga, izaberi hodati stazom koja savršeno odgovara TEBI.

Oni koji slijede mase, obično se izgube. Izazovi samu sebe i zapitaj se na svakom svom koraku: „Služi li mi ovo što sada radim i hoće li mi biti stalo do toga u idućim minutama, mjesecima ili godinama?“

Neprestano odgađaš svoje snove i ciljeve i tako propuštaš velike prilike koje te mogu izvući iz tvoje zone udobnosti. Drugim riječima, bojiš se promjene, bojiš se nepoznatog.

Počinješ koristiti isprike kako bi opravdala svoj nedostatak hrabrosti: „kada budem imala novaca“ ili „kada budem starija“ ili najčešći izgovor „napravit ću to čim uhvatim vremena“. Ovo je začarani krug koji vodi do dubokog nezadovoljstva u životu, do stila života koji rezultira brojnim žaljenjima na kraju istog.

Žalit ćeš što nisi slijedila svoje srce.

Žalit ćeš što si tuđe potrebe uvijek stavljala prije svojih. Žalit ćeš što nisi učinila nešto kada si imala priliku za to.

Svako ljudsko biće ima svoje ciljeve, ima snove o kojima mašta, no većina ih nikada ne ostvari. I dok će mnogi za to okriviti neke vanjske okolnosti, pravi krivac si ti. Stoga plaši se same sebe, ali znaj da, sve dok imaš želju, možeš to promijeniti. Upravo tako se i gradi istinski uspjeh.

Probudi ono dijete u sebi i ne boj se.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...