Budi sretna

Zašto je tvoja kolegica u svemu dobra, a ti? Možda ona či ni ove stvari

Autor:  | 

Postoji period u životu kada sebe vidimo u najgorem svjetlu. Nikako da krene nešto na bolje, stalno se žalimo na umor, na kilažu, na politiku, na život općenito. I onda ko za vraga promotriš kolegicu koja je u svemu dobra, stalno nasmiješena, sve stiže, hendla i posao i obitelj i supr izgleda i lijepo obučena… Ona ima tajnu, a njenu tajnu ti otkriva Zdrava i Sretna.

Ne mrzi kolegicu, nemoj biti ni ljubomorna na nju, ona ti treba postati idol kako bi i tvoj život postao sretniji.

1. Pitaj za pomoć kada ti zatreba.

Ovo te ne čini slabom. Samo nevjerojatno jaka osoba je sposobna priznati da ne može sve sama.

2. Slušaj prije donošenja zaključka.

Lako je tračati, a osuđivanje donosi dobar osjećaj samo  na trenutak. Ako istinski želiš voljeti sebe i biti ponosna na sebe, govoriti o drugima loše natjerat će te da se dugoročno manje cijeniš. Ne zaboravi da svi imaju priču koju samo oni znaju.

3.  Troši novac razumno.

Kada istinski trebaš nešto, kupi to bez grižnje savjesti. Kada želiš nešto jako dugo, zaradi to. A kada očajnički želiš nešto samo zato jer ti je pred nosom, zastani na tren, udahni. Uvijek se možeš vratiti i kupiti to, nakon što dobro razmisliš želiš li to. Daj si opciju biti prisutna u svojoj kupovini umjesto da se ponašaš poput zombija. Što si manje ovisna o novcu, bit ćeš sretnija i smirenija.

4. Pronađi sreću u malim stvarima.

Blagdanska glazba, lijena nedjeljna jutra, smijeh do suza, vruća kava, raniji odlazak s posla, čisto rublje, smijeh sa strancem, pivo u kući…. Ovi mali trenuci čine život velikim.

5. Pronađi vlastiti smisao u onome što radiš i što si napravila, a ne u onome što tek planiraš napraviti.

Ako želiš dati svoje vrijeme nekoj neprofitnoj organizaciji, biti bolja na poslu ili pomoći prijatelju koji je u nevolji, to je vrijedno divljenja. Ali misliti o tome što bi željela ili mogla, ne znači ništa. Pričati o tome ne znači ništa. Snovi su divni, ali tvoji stvarni postupci su ono što te u konačnici definira.

6. Neka tvoj dom bude tvoja oaza, a ne izvor stresa i ekscesa.

Manje stvari, više svjetla, fotografija voljenih, topline, mekanih dekica. Prostor koji reflektira tebe, a ne ono što misliš da bi te trebalo prezentirati.

7. Gledaj oko sebe.

Tvoj mobitel je primamljiv, svi se tako osjećamo, to je u redu. Ali, ne zaboravi da oko tebe diše čitav svijet. Pogledaj ponekad taj vlak, avion ili pločnik pa ćeš vidjeti svaku drugu osobu kako gleda u mobitel. To će te podsjetiti na važnost života u trenutku.

8. Obrati pažnju na svoje disanje.

Nešto toliko prirodnom automatski, tako jednostavno za uzeti zdravo za gotovo. Ako se potrudiš povremeno obratiti pažnju na vlastito disanje, podsjetit ćeš samu sebe da si istinski živa.

9. Dopusti ljudima da te vole.

Ne moraš to zaslužiti, raditi za to, biti dovoljno dobra za to. To je smisao ljubavi na kraju krajeva. Ljudi bi te trebali voljeti zbog tebe, a ne zbog onog što bi željeli da budeš.

10. Uzvrati ljubav.

Uzvrati ljubav svom partneru, mami, bratu, kolegi, blagajniku ispred tebe. Svi su oni ljudi, krhki poput tebe i svima treba zagrljaj ili ljubazna riječ. Možeš ih voljeti intenzivno i doživotno ili u trenutku, kroz osmijeh ili gestu, iako ih više nećeš vidjeti. Ne postoje granice tvoje sposobnosti davanja. Kada dijeliš ljubav, imaš je još više. Ljubav je obnovljivi izvor u svijetu, stoga ga koristi.

 

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...