Lekcije iz života

7 vještina koje tvoje dijete treba usvojiti kako bi bilo uspješno

Autor:  | 

Svaki roditelj želi da njegovo dijete odraste sretno i uspješno. Zato mame i tate ne štede vrijeme, novac niti trud kako bi se dijete što bolje obrazovalo. Ali, osigurava li dobra edukacija svijetlu budućnost?

Zdrava i Sretna je otkrila da su neke druge vještine jednako važne, kao i znanja, kako bi se dijete lakše nosilo s preprekama do uspjeha. Evo koje su to:

Sposobnost da se bori za sebe i izrazi svoje mišljenje

Ovo je jedna od najvažnijih vještina u modernom svijetu i trebala bi biti usađena djetetu već u ranoj dobi, jer nećeš uvijek biti tamo da ga spasiš. Kako bi se to postiglo, roditelji moraju dati do znanja da se djetetovo mišljenje u obitelji cijeni. Djeca moraju znati da ih roditelji čuju i razumiju. Zato ih potakni na razgovor i pokaži zanimanje za njihove interese. Bolje je koristiti riječi odobravanja i nemoj biti previše sarkastična kada odgovaraš na pitanja.

Koncentracija

Djeca preferiraju usmjeriti svoju pažnju na ono što ih zanima u tom trenutku, pa ih probaj učiti korisne stvari na zanimljiv i uzbudljiv način.

Na primjer, kada učiš dijete pisati, reci mu da napiše slova na ploču, na cestu bijelom kredom ili da ih izradi od plastelina. Nemoj zaboraviti da je roditeljsko ponašanje najbolji primjer. Posveti svome djetetu par minuta potpune pažnje, bez ometanja sa strane. Možeš vježbati koncentraciju djeteta i kroz igre, crtanje ili slaganje puzali. Također, možeš ih zamoliti da ti ukažu na sve zanimljivosti tijekom šetnje, primjerice znakove, boje automobila, različite oblike ili boje koje sretnete tijekom šetnje.

Oslanjanje na sebe

Što prije naučiš dijete da neke stvari treba samostalno napraviti, to će dijete imati više samopouzdanja u budućnosti. Bit će im lakše i u školi i nositi se s obavezama kako budu odrastali. Potiči djecu da se sama oblače, da sama vežu cipele, da spreme igračke i obrišu ono što su uneredili. Ne ljuti se na djecu zbog pogreške. Budi strpljiva i nemoj ih zaboraviti pohvaliti. Polako će naučiti sami raditi stvari, baš kao što su naučili hodati i pričati.

Timski rad

Potrebno je djetetu rano objasniti da postoje određena pravila u društvu (na igralištu, u vrtiću, u školi) i da ako ih budu pratili, mogu stvoriti dobre odnose s drugima. Jedno takvo pravilo je sposobnost timskog rada. Kada učiš dijete da radi timski, nikada ih nemoj uspoređivati s drugima. Trebate naglasiti vrijednost svakog djeteta i pohvaliti sve čim posao bude obavljen.

Učenje stranih jezika

Poznavanje barem dvaju jezika dat će vašem djetetu prednost u budućoj karijeri. Također, pomoći će mu proširiti vidike i učiti o novim kulturama. Postoji li bolji način o učenju drugih kultura od komuniciranja na jeziku toga naroda?

Samoorganizacija

Ova vještina će djeci pomoći postići ciljeve koji će im kasnije koristiti. Važno je da imaju svakodnevni raspored kojeg će sama napraviti. Potrebno je i da postoji ravnoteža dječje odgovornosti i njihovog slobodnog vremena. Dijete treba imati dovoljno vremena za igranje, hobije i druge aktivnosti. Ipak, treba imati raspored; npr. 3 sata igre nakon što završi zadaću.

Tiha reakcija na neuspjehe

Način na koji se dijete odnosi prema pobjedama i porazima definira njegove odnose s drugima. Trebaš obratiti pažnju na djetetove reakcije kad izgubi od nekoga. Ako dijete postane zločesto i neugodno, znači da će mu biti teško suočiti se s teškoćama kad naraste. Važno je hvaliti dijete za uspjeh, ali ne ignorirati neuspjeh. Pokušaj s njime razgovarati i objasniti mu važnost sudjelovanja. Nemoj djetetu zabranjivati iskazivanje osjećaja ako to ne ometa druge ljude. Najvažnije od svega, daj mu do znanja da ga voliš i vjeruješ u njega.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...