Lekcije iz života

Za sretna brak poradite na ovome

Autor:  | 

Psiholog otkriva ova 4 ponašanja kao najveće uzročnike razvoda

Odnosi su znanost. Američki psiholog John Gottman proučava odnose već 40 godina i utvrdio je 4 opasne vrste ponašanja koje on naziva “četiri jahača apokalipse”.
Zdrava i Sretna sugerira da svakako pažljivo proučite preporuke ovog stručnjaka kako bi osnažili,vratili i ojačali ljubav u braku.

Nepoštivanje

Pokazatelji: Jedan od partnera ismijava ovog drugog privatno ili u javnosti, daje partneru uvredljive nadimke i ne cijeni njegovo mišljenje. Jednostavno rečeno, bračni drug pokazuje ovim ponašanjem da ne cijeni svog partnera i da se pokraj nje/njega osjeća mnogo važnije.

Kako to popraviti: Stavite se u poziciju voljene osobe koja je postala predmet izrugivanja, i pokušajte vidjeti situaciju iz njene točke gledišta. A onda se podsjetite koliko volite tu osobu, svaki put kada ju želite ismijavati.

Kritika

Pokazatelji: Jedan od partnera biva razdražen zbog svake greške koju drugi partner čini, čak se vraća i na slične situacije iz prošlosti. Kao rezultat toga, to čak nije ni greška koju bi trebalo kritizirati, već je to partnerova osobnost, što će rezultirati riječima poput “Ti uvijek sve učiniš krivo.”
Kako to popraviti: Ne koristite agresivan ton u razgovoru, i nikako nemojte  transformirati jedan mali problem u milijun drugih. Ako mirno zamolite svog partnera da učini neke stvari drugačije sljedeći put, i još bolje, reci to u prolazu, bez pridaje velikog značaja tom slučaju, rezultat će biti puno bolji.

Obrambeno ponašanje

Indikatori: Jedan od partnera misli da je učinio nešto krivo, a kako bi se izbjegle kritike, odmah se pokušava braniti i to prilično agresivno. Takvo stanje karakterizira frazama poput “Zapravo, nisam to ni trebao učiniti!” “To nije moja krivnja!” I tako dalje. Kao rezultat toga, drugi partner odgovara također oštro, i to sve završi bolnim uzajamnim optužbama.
Kako to popraviti: U takvim slučajevima, mnogo je lakše da partneri preuzmu odgovornost za svoje ponašanje i ispričaju se jedno drugom. Tada nećete gubiti puno vremena na besmislene argumente, a možete ga potrošiti na ugodnije stvari.

Izbjegavanje sukoba

Pokazatelji: kada osjete da dolazi oluja, neki ljudi vole odgovoriti na pritužbe brzo i bez ikakvih emocija. Alternativno, neki ignoriraju svog partnera na sve moguće načine.
Kako to popraviti: Nemojte bježati ili ostati sama sa svojim emocijama. Pokušajte riješiti problem odmah na miran i staložen način, to je vaš partner, vaš suprug/supruga, jer sve što se stavlja pod tepih s vremenom postaje sve veće i veće i dolazi do rasprsnuća.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...