Budi sretna

Stiže braco ili seka

Autor:  | 

Jedva ste dočekale prvo djetešce i ono je vaše sve, centar vašeg svemira. Odlučili ste proširiti obitelj, a ta odluka zahtjeva velike promjene i prilagodbe i za vas i za prvo dijete.

Dolaskom sljedećeg djeteta, vaša dosadašnja pažnja s prvog djeteta će se morati podijeliti, što dovodi do različitih raspona emocija kod djece. Od uzbuđenja, ljubomore ili ljutnje. Mlađa djeca ne mogu verbalizirati svoje osjećaje, te njihovo ponašanje se može lako promijeniti tako da počnu sisati palac, piti iz boce, mogu zaboraviti svoje nedavno stečene vještine, počnu tepati, sve kako bi dobili vašu pažnju.

Starija djeca, mogu izraziti svoje osjećaje testiranjem vašeg  strpljenja, bacanje po podu, (izljevi bijesa (tantrumi) variraju od cmizdrenja i plakanja do vrištanja, udaranja, bacanja i hvatanja zraka  ili odbija jesti. Ti problemi su obično kratkog vijeka, a malo pripreme može pomoći starijem dijetu da se prilagodi dolasku sestrice i brata.

father-1633655_1920

-Neka vaše starije dijete pomogne odabrati stavke za novu bebinu  sobu. Ako će vaša djeca  dijeliti spavaću sobu, to je posebno važno. Pronađite poseban dar da vaše starije dijete pokloni ono što bi željelo podijeliti s djetetom, kao što su omiljene knjige ili igračke, ili fotografiju  za djetetovu sobu.

Pronađite  za vaše starije dijete nešto kao posebnu stolicu za njega ili nju da sjedi pokraj vas dok hranite  bebu. Izaberite mali dar koju će stariji brat ili sestra pokloniti bebi u rodilištu, ili da je beba donjela poklon starijem bratu kada je došla na svijet.

-Razgovarajte o tome što očekivati kada beba dođe kući. Objasnite da je nova beba plače, spava, i često treba  mijenjati pelene. Uvjerite vaše starije dijete da, iako nova beba treba puno pažnje, još uvijek će biti dosta vremena i ljubavi za njega ili nju.

child-1245893_1920

– Organizirajte  posebno vrijeme samo za vas i vaše starije dijete. To bi moglo uključiti šetnju na sladoled, knjižnicu, trgovine, ili jednostavno čitanje priče prije spavanja. Vaš partner vam može pomoći oko bebe tijekom tog vremena.

-Igra uloga ili čitanje priče koje će pomoći vašem djetetu da razumije što se događa u obitelji. Ojačajte ulogu svog starijeg djeteta u obitelji. Govoreći  da on ili ona će biti “veliki brat / sestra” novoj bebi i neka vaše dijete uživa u ovoj novoj ulozi.

Razmislite o načinima kako vaše dijete može  pomoći nakon što se beba rodi. Može dodati pelene ili igrati se krpom kada je to potrebno, pomoći izabrati bebi odjeću za taj dan, ili čak i plesati ispred bebe, kada je beba nervozna.

Možda bi vaše dijete moglo doći na jednu od vaših kontrola i  gledati ultrazvuk, da na ekranu vidi bracu ili seku. To će ih posebno razveseliti.

 Recite djetetu neka priča, pjeva trbuhu, jer će ga braco ili seka po glasu prepoznati kada se rodi.

pregnancy-1024883_1920

 

Dolazak nove bebe donosi velike promjene na stariju djecu, tako da bi možda malo mogli odgoditi  uvođenje  druge velike promjene. To se odnosi na prilagodbu djece da skinu pelenu, odlazak na wc kao veliki, ukidanje boce, upis djeteta u vrtić. Ovo su za djecu stresne promjene. Stoga bi mogle dodatno pogoršati shvaćanju malenog djeteta da  dolazi braco ili seka.

Ne bojte se, sve će to sjesti  na svoje mjesto s vremenom, a vi budite pozitivni. Smijte se i neka se vaše dijete smije s vama. Djeca vas gledaju, a manje slušaju. Budite ono što želite da vaše dijete nauči. Uskoro ćete imati krasnu obitelj.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...