Budi sretna

Kako se osloboditi osobe s kojom se stalno uspoređuješ

Autor:  | 

Jedne godine sam pobijedila na važnom natjecanju i to za stipendiju u kojoj je bilo puno konkurencije, a najveća mi je bila djevojka koju ću zvati Anja.

Ona je bila savršena: duga crna kosa, predivan osmijeh, društvena i ljubazna. S dekanom je razgovarala kao da su najbolji prijatelji. Čula sam kako se smiju.

Bilo je očito da je pametna i zabavna, s dobrim vrijednostima i glavom na ramenima.

Bila sam ljubomorna. Iracionalno i ludo.

Viđala  sam je godinama i uvijek je imala zanimljive priče: ono kad je putovala po Europi, volontirala po raznim udrugama. Kako je srušila rekord u volontiranju nečega. Kako je primljena na svaki fakultet. Bila je uspješna i nezaustavljiva.

A ja? Nisam imala pojma što želim, promijenila sam tri fakulteta.

Iako se više ne viđamo, njezina me sjena progoni. Ona ide sve dalje i dalje, a ja odabirem nešto drugo: Odabirem uživati u životu, posvetiti se osobnom rastu, umjesto karijeri.

Studirala sam u inozemstvu. Radila kako bih si plaćala razne tečajeve. Griješila sam, ali sam uživala u svakom trenutku. Isprobala sam razne stvari bez razloga.

Naravno, radila sam stvari koje moram, ali nisam mjerila svoj uspjeh prema drugima.

Trebalo mi je puno godina i analize osjećaja da shvatim kako je sve savršeno u redu. U redu je ići za karijerom ako to želiš. U redu je živjeti polako. U redu je ako nisi ambiciozna kao ostali. Ne mogu se uspoređivati s Anjom, jer smo različiti svjetovi s različitim ciljevima i vrijednostima.

Mama mi je rekla da svatko ima svoju simboličnu Anju u nekom smislu. Čak i Anja možda ima svoju Anju. Ipak je samo čovjek. Možda ima nesigurnosti kao i ja i pokušava se uklopiti.

Možda je dio odrastanja da se borimo s našom simboličnom Anjom, jer mnogo možemo naučiti o sebi.

Možda ćemo jednog dana biti dovoljno samouvjereni da pustimo i oslobodimo se.

Ne mogu reći da sam uspješna kao ona, ali ne zamaram se.

Polako se približavam danu kad ću se potpuno osloboditi svoje Anje.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...