Zdravlje

Dođite na seminar : „Psihoonkološki aspekti logoterapije i egzistencijalne analize“

Autor:  | 

Neke osobe za dijagnozu raka saznaju od liječnika, a neke čak ni u osobnom kontaktu nego preko telefona. Kako god da saznaju – nitko na nju nije spreman. Nastupaju velike promjene i kod onkološkog pacijenta, ali i u obitelji.

Psihoonkologija je relativno mlada grana psihoterapije, a o logoterapijskom pristupu i radu s onkološkim pacijentima i njihovim obiteljima govorit će nam austrijski psihoterapeut i psihoonkolog Harald Mori na seminaru “Psihoonkološki aspekti logoterapije i egzistencijalne analize”.

Ovaj je seminar namijenjen psihoterapeutima, psiholozima, liječnicima i svima koji se susreću i/ili rade s osobama oboljelima od raka ili drugih teških bolesti.

Harald Mori: „Psihološko praćenje i psihoterapijski rad s onkološkim pacijentima predstavlja poseban izazov u okviru pružanja pomoći oboljelima od kroničnih bolesti.

Dijagnoza karcinoma, za sve pogođene visoko je uznemirujuća i kao posljedicu sa sobom donosi gotovo uvijek velik broj terapija, prije svega na tjelesnoj razini.

Na to se nadovezuje veliko psihičko opterećenje zbog drastično promijenjenih uvjeta života i često smanjene kvalitete života, zbog bolova i operacija, kao i zbog promjene tjelesnih funkcija i  slike o sebi. I sama je osoba, odnosno ono duhovno u čovjeku prisiljeno djelovati i time posebno značenje dobivaju teme poput: oblikovanje procesa bolesti i ozdravljenja te planovi za budućnosti i krize smisla.

Svi parametri „tragičnog triasa“ prema Franklu postaju djelatni, zahtijevaju pozornost i terapijsku pomoć: patnja, pitanje krivnje i suočavanje sa smrtnošću.

LTEA ima, u suradnji s drugim važnim psihoterapijskim pravcima, vodeću ulogu, jer posebno uvažava ljudsku duhovnu nevolju.

Logoterapiju unatrag pet godina u New Yorku uspješno primjenjuje uvaženi psihijatar, prof. Bill Breitbart iz Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC)  i to u smislu „Meaning centered psychotherapy in cancer treatment“ za psihoonkološku potporu pacijentima oboljelima od raka.

Na seminaru će biti prikazani teorijski sadržaji logoterapije i egzistencijalne analize s aspektima moderne psihoonkologije i mogućnosti njezine praktične primjene, te će s grupom biti prodiskutirani na osnovi aktualnih primjera iz klinike, odnosno svakodnevne prakse.“

Seminar se održava 18. – 19. ožujka, 2017. u Zagrebu, a više informacija pročitajte na www.vida.com.hr/psihoonkologija.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...