Lekcije iz života

Uz ove vještine pročitaj cijelu knjigu u danu

Autor:  | 

Svima nam se dogodilo barem jednom, a nekima stalno da su na knap s vremenom, a knjiga se mora pročitati i zapamtiti.

Možda je lektira ta koja se treba do sutra pročitati, knjiga za ispit ili neka jako interesantna knjiga koju bi rado pročitali, ali vremena nema. Potpuno je obeshrabrujuće kada živčano listate stranicu po stranicu, grčevito se boreći da ostane sve štivo u glavi, a misli lutaju kako nećete stići.

Postoji način na koji možete pročitati cijelu knjigu u jednom danu, a da pri tom sadržaj ostane u glavi. Bacite pogled na ove savjete, tako da lakše možete apsorbirati ove nove informacije.

1. Budite aktivni čitač
Veće su šanse da ćete se sjećati informacija, ako napišete popis pitanja prije nego što počnete čitati. Tako ćete usput moći i odgovarati na ista pitanja dok nailazite na odgovore. Dakle, kada završite knjigu, pitanja i odgovori će vam uvijek biti pri ruci.

2. Prekinite s čitanjem na neko vrijeme
Možda znate, a možda i ne, da kada se usredotočite na jedan zadatak dulje vrijeme, osjetit ćete nešto što možemo nazvati osiromašena mentalna energija i volja. Zato, dopustite sebi odmor, inače će se vaša motivacija smanjiti, a vjerojatnost da se knjiga dovrši u jednom danu će oslabiti. Pokušajte raditi nekoliko različitih stvari koje volite, a da motivacije za kasnije ostane.

Namjestite alarm koji će se oglasiti za 20 minuta i skoncentrirajte se samo na čitanje, a kada se alarm oglasi, uzmite pauzu i činite nešto što će vam dati dovoljno energije na 5-10 minuta. Možete ići u šetnju, slušati glazbu i plesati, vježbajte…dakle, učinite bilo što vam odgovara, no to mora biti nešto što će vam dodati energiju i osvježenje za daljnje aktivno čitanje.

3. Vodite bilješke za kasnije prisjećanje
Bitno je da ste aktivni i za vrijeme pauze i za vrijeme čitanja, jer i tako ostajete fokusirani na sadržaj. Dakle, ako vam se ne da pisati pitanja, zapišite natuknice koje vam se sviđaju u knjizi ili ih samo podcrtajte ili  označite onim ljepljivim papirićima podsjetnicima. To mogu biti riječi koje niste čuli prije, motivi glavnih uloga, nešto što ste pročitali, a učinilo vam se emocionalno ugodno…

To će vam pomoći da se kasnije što lakše vratite na pročitano i tako se sjetite važnih dijelova iz knjige. Ako znate da ćete morati s nekim razgovarati o knjizi ili napisati esej, sada ćete imati sve potrebne informacije i tako ćete si olakšati.

Ako su neke točke knjige nepoznanica, tijekom pauze pronađite definicije riječi i značenja koja su vam nerazumljiva.

4. Pronađite savršeno mjesto za čitanje
Ako želite završiti knjigu u jednom danu, trebali bi pronaći mjesto koje će vas usredotočiti samo na čitanje. Sigurno postoji neka prostorija u vašem domu u kojoj vas neće nitko ometati, ili vaša spavaća soba u kojoj ćete postaviti svijeće, ili jače osvjetljenje. U prirodi, na suncu…. bitno da je to miran i ugodan prostor.  Ostavite telefon u drugoj sobi, ako je potrebno, stavite malo vate ili čepiće za uši, kako ne bi čuli zvukove koji vas mogu ometati. Ili prošetajte do knjižnice u kojoj znate da neće biti puno ljudi. Bitno je da ste sami i neometani.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...