Budi sretna

Znanstvenici dokazali da je bolje biti sam nego u lošem odnosu

Autor:  | 

Nedavno su znanstvenici objavili da „je bolje biti sam nego biti s krivom osobom.”

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu „Obiteljska psihologija” i pokazalo se da je bolje biti sam nego u lošem odnosu, jer su odnosi jako povezani s fizičkim i mentalnim zdravljem.

Prije dolaska do ovog zaključka, istraživači sa Sveučilišta u Buffalu (New York, SAD) je proveo dvije godine istraživanja na odnosima dvije stotine mladih ljudi, koji su bili u ozbiljnim vezama.

Nije važno je li to bio brak ili samo blizak odnos, bitno je koliko odnos kao takav utječe na naše zdravlje.

Mnogi od nas vjeruju da je bolje imati nekog u životu, čak i ako se ne osjećamo potpuno sretni s tom osobom, samo da nismo usamljeni ni sami. No, ispada da takvo razmišljanje može imati negativan utjecaj na naše zdravlje.

Rezultati su pokazali da partneri koji se osjećaju ugodno u vezi, imaju veliko razumijevanje jedno za drugo i nemaju svakodnevne konflikte jer znaju da svađe nisu rješenje ni zdrave. Prema Ashley Barrenu – glavni autor studije, nedostatak stabilnosti u odnosima izravno je povezan s depresijom, ovisnosti o alkoholu i zdravstvenim problema u cjelini.

Isto je pitanje postavljeno i u znanstvenom časopisu ‘psihosomatska medicina. Oni su čak objavili konkretne brojke. Na primjer, osoba koja stalno ima svađe s partnerom, ima 8,5% veći rizik od kardiovaskularnih bolesti nego netko tko živi u ljubavi i skladu sa svojim partnerom.

Stoga, bilo bi dobro da zastaneš malo i promisliš o odnosu u kojem se nalaziš, uzmi papir i olovku i odgovori na ova pitanja uz pomoć skale od 1-10. – 1 je loše, 10 je izvrsno.

Koliko si uistinu sretna? Koliko te ta veza ispunjava? Koliko voliš sebe i koliko voliš svog partnera? Koliku slobodu imaš u vezi, kakvo je međusobno  povjerenje?…

Kada dođeš do odgovora, možda bi trebala nešto promijeniti u svom životu i obratiti pažnju na svoje zdravlje. Ali isto tako imaš i odgovor na bakina, tetkina i rođakova pitanja“ kada ćeš imati dečka“- sada imaš i znanstveni odgovor.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...