Gastro

Najfinija orahnjača moje svekrve

Autor:  | 

Najčešće se oko blagdana priprema orahnjača.

Ja je volim u bilo koji doba godine i to onu s puno puno file. Netko voli da ima više tijesta nego file, dok netko voli puno file, manje tijesta. Upravo takvu vam donosim u ovom receptu.

Orahnjača

Tijesto- sastojci

60 dkg brašna ( namjensko za dizana tijesta)

Prstohvat soli

2 dcl mlijeka

3 žumanjka

10 dkg šećera

4 vanilijina šećera

1 svježa germa

1 i pol dcl ulja

Postupak: Uzmite veću plastičnu posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto. Usuti šećer i vanilin šećer, istrgati svježu germu i miješati s kuhačom dok se ne dobije tekuća masa. Dodati žumanjke jedno po jedno u taj šećer i germu. Uz miješanje mikserom pomalo dolijevati ulje, miješati i dodavati brašno, te pomalo dodavati mlijeko. Miksajte i dalje na laganoj brzini. Tijesto se ne smije lijepiti za plastičnu posudu niti za prste. Trebalo bi biti mekano, nikako tvrdo. Prekrijte posudu krpom i stavite na toplo mjesto da se udvostruči.

Fila –sastojci

1 dcl mlijeka

80 dkg oraha mljevenih

20 dkg šećera

5 dkg maslaca

3 bjelanjka ( preostalih od žumanjaka- smiksati u snijeg)

½ dcl ruma

Postupak

U neku dublju posudu stavite orahe i prelijte ih mlakim mlijekom da omekšaju. Dodajte im šećer, maslac, rum i miksajte. U drugu posudu izmiksate bjelanjke u snijeg. Rukom/ žlicom, umiješajte snijeg od bjelanjaka u smjesu s orasima. ( Ako mikserom dodajte bjelanjke u smjesu mogli bi dobiti kajganu, zato se ručno sa žlicom dodaje snijeg od bjelanjaka).

Ako se tijesto udvostručilo, podijelite ga na dva dijela. Jednu polovicu stavite na pobrašnjenu radnu ploču i razvaljajte tijesto na debljinu od pol centimetra. Dodajte pola file na jednu polovicu tijesta i zarolajte tijesto čvrsto da ne bude rupa kada se reže. Isti postupak napravite s drugom polovicom tijesta.

U protvanj (idealan bi bio 35cmx20cm za ovu količinu orahnjače), stavite masni papir i foliju koju bi trebali udvostručiti. Napravite zidić između dvije orahnjače da se ne slijepe dok se peku.

Kada ste stavili polovice tijesta u protvanj, orahnjača bi se trebala dizati još tako u protvanu bar sat vremena prije pečenja, jer se i tada diže tijesto.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pecite 15 min, pa smanjite temperaturu na 180 stupnjeva još pol sata.

Kada se ohladi, navalite.

 

VOLJELI BI ČUTI VAŠE MIŠLJENJE...